luni, 27 august 2007

ganduri de demult :)


Lectie pentru naivi
In Romania pe care o cunosc eu se practica politica buzunarului si prostirea cetateanului. Prostirea prostimii, de ce nu ? Psihologia maselor este adanc studiata si aplicata pe terenul fertil al tarisoarei noastre. Daca intelegem ca liderii politici, actuali sau aspiranti, « calaresc » discursuri demagogice si au in continuare( Caragiale inca traieste !) succes , putem intelege orice. Minciuna nu este doar rostita, ci si servita zi de zi romanului naiv, credul, neputincios, in cele mai banale forme. Si , cel mai grav, este acceptata, trecuta cu vederea, la fel ca promisiunile desarte ale politicianului. Pana la urma, mentalitatea noastra poarta toata vina, nu bietii manipulatori care doar, repet… prostesc prostimea.
« Cand se vor invata romanii minte sa nu mai foloseasca trenurile ? Este incredibil, inca doua ore intarziere…doua ore. » scriam pe coperta unei carti intr-o dimineata galagioasa in compartimentul unui tren. Intamplarea, deloc neobisnuita, devenise pentru mine un ritual. De fapt, la ce te poti astepta atunci cand pe bilet scrie ora de plecare din statie 6 : 53 si el pleaca la 8 si jumatate ? As fi ajuns cu usurinta la acceleratul de la ora 5 jumatate, care se formeaza in orasul meu ,pleaca direct si ajunge neintarziat. As fi ajuns, bineinteles, daca nu as fi consultat « Mersul trenurilor » postat pe Internet cu ‘scopul’ clar de a dezinforma, inca o data, naivii care au incredere . Trenul a plecat la si un sfert, iar mie nu mi-a ramas decat un zambet tamp pe o fata dezgustata.
Am spus o dimineata galagioasa pentru ca o doamna de vreo 50 de ani aproape ca plangea in compartiment din cauza intarzierii. Povestea ei…destul de simpla :la ora 13 si ceva avea legatura cu Constanta si trenul, cum altfel ?!, avea sa ajunga de-abia la 14. Femeia incercase sa-si recupereze banii sau sa-si schimbe biletul inca de la plecare, cand a constientizat intarzierea, dar, fara noroc. Cunosteam foarte bine raspunsul operatoarei : « Nu se mai poate doamna,…sistemul « .Bun. Este de inteles. Nu este posibil. Dar nu tot sistemul ar trebui sa asigure punctualitatea ?
Femeia era ingrozita de alternativa sumbra pe care o avea : sa astepte pana pe la 19 , singura, cu bagaje, in Bucuresti, urmatorul tren spre Constanta. Din fericire, sistemul permite stampilarea biletului si schimbarea acestuia. Dar nu astfel este respectat dreptul nostru. De la inceput, dumneaei isi putea recupera banii si putea alege un alt mijloc de transport, cu care sa ajunga la ora dorita.
In ziua de azi nici nu faci economii daca mergi cu trenul. Nu stiu cum era pe vremuri, dar acum este de neindurat .Si totusi, romanii indura. Scrasnesc din dinti, unii au ochii inlacrimati, altii cu gura mai sloboda, dar indura. Cine isi bate joc de noi in felul acesta ? Spuneti-ne si noua …si de ce ? Pentru ce ? Ca poate intelegem. Asa suntem noi, ca neam, pare-mi-se, mai naivi, mai creduli. Ne complacem in saracia noastra pentru bogatia altuia. Romanul stie multe, intelege multe, dar nu face nimic. « De ce sa fim noi linistiti ? Mai bine sa avem probleme. Ca asa ne-am invatat. » exclama un batranel Sau…asa ne-au invatat. Pe geam, panorama este crunta. Gunoi in statii, gunoi pe camp, gunoi in paduri. Urat. Totul este urat la noi.
Rapid international. Clasa a doua. Sase locuri in compartiment. Conditii omenesti, spre deosebire de acceleratul de 5 si un sfert. Acolo e groaznic. Opt locuri, opt oameni, opt mirosuri diferite.Asta daca nu intra in calcul si mirosul de pe hol, inmiresmat profund de cele doua toalete din capete. Pana la urma, in miez de noapte , decizi : trai de caine si « devreme » in statie sau conditii decente si ochi bulbucati. Dle Orban, dvs ce-ati alege ? Si sa nu ne spuneti clasa intai. Clasa intai nu ne-o permitem.

2 comentarii:

Iulia spunea...

Trimite-i asta lu tari, orban, basescu...pentru ca ei aleg avionul sau bmw-ul.

brash spunea...

Lasa, ca nici Liiceanu, Patapievici si altii nu se lasa mai prejos cand au de ales ;)